на живо

Четири български болида се впускат в Shell Eco-marathon (ВИДЕО)

Отборите и колите бяха представени на пистата край Калояново

Четири български болида се впускат в Shell Eco-marathon (ВИДЕО)

Четири български болида, задвижвани с водородни горивни клетки и електрическа батерия, ще участват в международното състезание Shell Eco-marathon във Франция.

Две седмици преди старта отборите и болидите бяха представени на пистата край Калояново. Необичайното е, че колите са проектирани и изработени изцяло от студенти и ученици.

В еко-маратона отборите се стремят да изминат максимално разстояние с минимален разход на енергия:

"Тази инициатива ги учи на екипна работа, учи ги на творчество, на иновации – да вярват в бъдещето на алтернативните източници на енергия, защото автомобилите ще бъдат задвижвани от водородна горивна клетка  и от електрическа батерия.“, заяви Камелия Славейкова - председател на съвета на директорите на "Шел България"

Ученическият болид от Чепеларе тежи само 28 килограма и има формата на капка за оптимална аеродинамика:

"В момента ние се борим за резултат 700 километра с един киловатчас енергия.  Което приравнено за обикновените хора в пари – е да изминеш 700 километра с 20 стотинки!“, коментира Тодор Лазаров - капитан на отбора на Чепеларе.

Теглото на пилотите трябва да е малко над 50 килограма. Станимир Илчев трябва да свали още 3 за максимален пробег. Всичко е в името на рекорда.

"Вътре си под прекалено голямо напрежение, защото нямаш голяма видимост, не си в удобна форма...", сподели той.

Българските болиди развиват между 20 и 50 км/ч.