на живо

Да сваляш по 500 грама на ден (ВИДЕО)

Свикнал съм на глад и болка, от амоняка светваш, разкри Ангел Русев

Да сваляш по 500 грама на ден (ВИДЕО)

Да сваляш по 500 грама на ден в продължение на седмици. Както и живот с постоянни болки. Това е цената на европейската титла за щангиста Ангел Русев.

Той триумфира в категория до 51 кг, въпреки че обичайното му тегло е с 10 килограма повече. 22-годишният русенец ще гони олимпийска квота именно до 61 кг.

"Имах още три европейски титли, но е доста по-различно на твоя територия - пред родители, близки. Мисълта, че сме в собствената си държава, ни помага доста и ни мотивира да побеждаваме.

Олимпиадата е най-голямото състезание, другия месец ни предстои последна квалификация, ще се преборя в горната категория да взема квота. Моята категория е неолимпийска, а до 61 килограма конкурентът ми е Иван Димов.", сподели Ангел.

"Свалих 10 килограма за европейското. В продължение на месец и половина, всеки ден по 500-600 грама. За нас е нормално, защото сме свикнали и от малки ни подготвят за това. Без да гладуваш няма как да стане. В началото е глад и после влизаш в сауна, но тя доста вреди. Този път не влизах в сауната, защото свалих килограмите с глад."

"Да, рамото ме болеше доста. Като сваля килограмите, мускулът отслабва. Все пак ми дадоха опита - благодаря на съдиите. Напръскаха ме там с нещо... Без болка няма победа, свикнал съм."

Русев сподели и как протича всекидневието му. "Сутрин ставаме в 8, имаме кантар. От 9:30 - в залата, спим на обяд и тренираме отново. От 4 докъм 6:30. Имаме добро възстановяване и добри треньори, които ни помагат за всичко."

"Преди опит миришеш амоняк. Той те кара да се събудиш и да светнеш. По-добро е от кафето. Отваряш очи - мисля, че от сярна киселина, и те кара да се чувстваш добре. Въпрос на концентрация, помага ти психически. Напълно законно е."

"За първи път не ми взеха проба преди състезанието. Мразя да давам кръв, защото ме е страх. Всички сме хора и трябва да имаме страх от нещо поне."

Шампионът разказа и за трудностите да бъдеш баща и елитен спортист едновременно. "Миналия март за първи път станах баща и съпругата ми Симона ми праща снимки и видео. Искам да прекарвам целия си ден с детето, но това е моята работа, няма как. За рождения му ден на 8 март ще съм при него. Когато съм си в Русе, сутрин ставам рано, за да прекараме малко време заедно. Вечер също, останалото време съм в залата. Взимал съм го в залата, но е шумно и прашно и не е много добре за него."