на живо

Диджей счупи рекорд на Опра Уинфри на маратона в Лос Анджелис под въздействието на LSD

Дипло пробяга трасето от 42,195 км за 3.35 часа

Getty Images

Американският диджей и продуцент Дипло успя да пробяга маратона в Лос Анджелис за по-малко от четири часа, като самият той казва, че е взел мощния психеделик ЛСД, за да го направи, пише „Инсайдър“.

Снимка: Getty Images

Дипло сподели видео в Twitter профила си, на което показва как слага пет капки LSD в бутилка с вода вечерта преди да пробяга трасето от 42,195 км. Участие в престижната надпревара взеха над 20 000 атлети.

„Най-дългото разстояние, което някога бях пробягал, беше 11 мили (близо 18 км – бел.ред.), така че направих това, което всеки нормален човек би направил и взех LSD“, каза Дипло в Instagram.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by diplo (@diplo)

LSD, съкращение от диетиламид на лизергиновата киселина, е психоактивната материя, която е забранена за употреба, притежание и разпространение в САЩ и повечето други страни по света.

През последните години микродозирането (microdosing) – при което веществото се приема в изключително малки дози, които не предизвикват психеделичен трип – стана същински тренд сред технологичните гурута в Силициевата долина. Употребяващите твърдят, че LSD помага за повишаване на креативността и продуктивността, въпреки че това не е научно доказано.

Учените проучват дали микродозирането може да помогне за повишаване на енергичността и да облекчи хроничната болка при възрастни хора. Веществото е тествано при много по-високи дози заедно с психотерапия за облекчаване на състояния, като клъстерно главоболие.

Що се отнася до маратонците, няма данни, които да сочат дали микродозирането с LSD е полезно или опасно, коментира пред „Инсайдър“ Дейвид Нът, който е директор на отделението по невропсихофармакология в отдела по мозъчни науки в Имперския колеж в Лондон.

Снимка: Getty Images

Веществото може временно да повиши кръвното налягане, сърдечната честота и телесната температура при здрави хора, но ефектите му при маратонците, което вероятно зависи от дозата и физическото здраве на човека, засега са непознати.

Повечето участници в маратона – състезание, което привлича хора от цял свят - се очаква да го завършат в рамките на от три до пет часа. Елитните бегачи обаче могат да пресекат финалната линия за около два часа.

44-годишният Дипло сподели в Instagram, че неговата „единствена цел“ е била да постигне по-добро време на маратона в Лос Анджелис от това на телевизионната водеща Опра Уинфри от 4:29:20 ч. Тя закова хронометрите през 1994 г. на състезанието Marine Corps Marathon, когато е на 40 години.

Дипло успява да счупи рекорда й, завършвайки състезанието за 3.35 часа.

Продуцентът изрази „огромни благодарности към олимпиеца“ Алекси Папас, който му е помогнал да се подготви за състезанието, както и към децата си, които са го чакали на финала.

Американският диджей, рапър и текстописец е един от създателите и главен член е на музикалния проект Major Lazer. Неговото EP Revolution, издадено през 2013 г., дебютира на 68-о място в класацията Billboard 200.

През 2013 г. е номиниран за „Грами“ в категорията за най-добър некласически продуцент на годината. Две години по-късно Дипло е най-популярният музикант в приложението за разпознаване на музика Shazam, като ползващите приложението търсели негови песни около 40 млн. пъти за една година.

Снимка: Getty Images

Дипло измисля термина „туиркинг“ (специфичен танц, при който се движат предимно хълбоците, бедрата, корема и ръцете, докато останалата част от тялото е почти напълно неподвижна), който впоследствие е внесен и в Оксфордския речник. Творческият псевдоним на Дипло, чието истинско име е Томас Уесли Пенц, идва от името на вид динозавър.