на живо

Един ден с повелителя на сноуборда Радослав Янков (ВИДЕО)

Среща с единствения българин, печелил Световната купа и Малкия кристален глобус

Един ден с повелителя на сноуборда Радослав Янков (ВИДЕО)

През седмицата заедно с Ладислав Цветков пътувахме на 200 км от София, за да прекараме ден с един от българските спортисти, които особено много ни карат да се гордеем - Радослав Янков. Той завоюва бронз в паралелния слалом на Световната купа по сноуборд в Пампорово.

"Първото ми качване на сноуборд беше в Чепеларе през 1998 г. В местността Дьортевото. Това е и мястото, където сме започнали доста хора пътя си в спорта. Спомням си, че си разменяхме сноуборда и обувките с едно от момичетата в отбора. Единият прави спускане, сваля ги, другият ги взима. Качвахме се пеша.", сподели той.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Янков е единственият българин, печелил Световната купа на ФИС и Малкия кристален глобус.

"Слава богу, не съм имал падания, които да са ме контузвали сериозно. Падал съм и на глава, удрял съм си пръстите, чупил съм си костици по ръцете, но това са нормални неща. И спортът ни не е страхотно травматичен - не скачаме във въздуха, да се въртим, да падаме лошо."

Родният сноубордист има 3 участия на зимни олимпийски игри. Завърши съответно 25-и и 21-ви в пресявките на слаломите в Сочи (Русия) през 2014 г. Нареди се 19-и в квалификациите на гигантския слалом в Пьонгчанг (Южна Корея) 4 години по-късно.

Янков финишира на 15-то място (осминафинал) в същата дисциплина в Пекин (Китай) през 2022 г.

"Следващата ми цел е световното първенство догодина, а после, разбира се, идват олимпийските игри през 2026 г. в Кортина. Притеснение няма. По-скоро респект към някои състезатели, които са със страхотни резултати зад гърба си. С 20-30 подиума или 20-30 победи за Световната купа, примерно."

"Не трябва да забравя човек откъде е тръгнал. Най-голямата ми подкрепа идва от семейството. Те са хората, които каквото и да стане, винаги ще бъдат зад теб - дали ще паднеш, дали ще биеш, дали ще продължиш напред в определено състезание. Те са хората, които ще те успокоят, когато си тъжен, когато не си се справил. Те са най-важните.", каза Янков.

Цялото интервю - вижте във видеото най-горе.