на живо

Една година по-късно: Миг на гениалност, позлатил ансамбъла в Токио

В деня на триумфа диамантеният отбор пътува във времето, специално за bTV

Днес се навършва една година от олимпийската титла на ансамбъла по художествена гимнастика в Токио. Специално за bTV Симона Дянкова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова се върнаха назад във времето, за да изживеят отново своя 8 август.

Треньорът Весела Димитрова и президентът на федерацията Илиана Раева също разкриха с какви емоции се връщат към подвига в японската столица.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Стратегическо решение за повишаване на оценката за трудност в навечерието на Игрите има основна роля за успеха на отбора. Това разкри специално за bTV Весела Димитрова.

„Това беше част от нашата стратегия. 20 дни преди Олимпиадата променихме изцяло средната част на съчетанията. Повишихме оценката за трудност и от момичетата се изискваше максимална концентрация и пълна отдаденост, за да успеят да се справят. И те го направиха. Успяхме да изненадаме конкуренцията и да стигнем до титлата“, обяснява гениалния си ход Димитрова.

Момичетата признаха, че по време на тренировките в Токио, напрежението е можело да се реже нож. Причина за това е, че основните фаворити за златото са тренирали на два килима, разположени един до друг. А нашите са се редували с Русия.

„Дори и това беше тренирано. Бяхме напълно концентрирани. Казвахме си, че нито за миг не трябва да гледаме другите или да мислим дали те ни гледат. Това ни помогна да играем по шампионски“, признават момичетата година по-късно.

Президентът на федерацията Илиана Раева също се върна към 8 август 2021-а.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

„Всички бяхме притихнали и чакахме момента. Докато излизахме към килима, вървях най-отпред, за да обера цялата негативна енергия. След обявяването на резултатите исках Бранимира Маркова да ме ощипе, за да се уверя, че не сънувам. Толкова неща останаха скрити за публиката, а и за нас. Не знаехме, че Мадлен има счупена костица на крака. След първото съчетание тя плачеше от болка, а аз ѝ казах на всяка цена да се овладее, за да не я видят другите. Лаура имаше адски болки във врата. Изобщо толкова неща се случиха, но в крайна сметка наистина мога да кажа, че този отбор е докоснат от Бога“, сподели Раева.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Какво са си казали момичетата пред огледалото в апартамента в Токио преди да тръгнат към залата, защо на Весела Димитрова ѝ се налага да прави компромиси със сърцето и чувствата си и коя е била най-спокойна, докато чака крайния резултат – вижте във видеото.