на живо

Фурнаджиев пред bTV: Федерацията по биатлон е в много тежко състояние

Екатерина Дафовска ще бъде почетен президент

Фурнаджиев пред bTV: Федерацията по биатлон е в много тежко състояние

Екатерина Дафовска остава във федерацията по биатлон като почетен президент, а бюджетът за календарната година в нея е недостатъчен за провеждане на успешна подготовка - намален от 950 000 на 750 000 лв. Това съобщи пред bTV новият председател на централата Атанас Фурнaджиев.

"Федерацията по биатлон в момента е в много тежко състояние. Бюджетът на федерацията, който и без това е недостатъчен, е намален. И миналата, и по-миналата година парите не са достигали за провеждане на качествени тренировки и закупуване на оборудване", каза дългогодишният вицепрезидент на Българския футболен съюз.

"От 950 000 лв. миналата година, в момента е намален на 750 000 лв. Освен това е и наложена глоба на федерацията от страна на Министерството на спорта", уточни той.

Според Фурнаджиев за успешен сезон са нужни 2 000 000 лв. 

"От това, което съм се запознал в краткото време, в което съм имал възможност да говоря с Дафовска и генералния секретар, от порядъка на поне 2 млн. лева са необходими, за да се води една нормална подготовка. Ще ви дам малък пример - за един състезател по биатлон са необходими 16 чифта ски на сезон. Нашите имат 4-5. Пушките са с приклади, които са от Германия. За да е хубав приклад, трябва да е поне 2000 евро. Това са нещата, които правят разликата. Когато нямаш качествено оборудване, няма как да дойдат резултати", заяви той.

Вижте повече във видеото.