на живо

Гавра с велик борец: Спряха Садулаев на летището в Букурещ

Визата му била съмнителна

Гавра с велик борец: Спряха Садулаев на летището в Букурещ

Абдулрашид Садулаев - един от най-успешните борци в свободния стил, бе спрян на летището в Букурещ и не бе допуснат в страната.

Садулаев бе една от най-големите звезди на европейското първенство, което продължава в румънската столица. Той трябваше да излезе на тепиха днес в кат. до 97 кг и още е в схемата на Международната федерация за надпреварата.

Това е поредна гавра с руския шампион, който първоначално не бе сред 13-те състезателите на Сборная от общо 30, получили визи. Но все пак получи разрешение за влизане в страната буквално в последния момент.

Освен два златни олимпийски медала, Садулаев има зад гърба си 5 световни титли и 4 европейски, два пъти печели европейски игри.

"Абдулрашид пристигна в страната с виза, която му издадоха", коментира Михаил Мамиашвили, президент на Руската федерация, цитиран от bgwrestling.bg. "Замина за Барселона, оттам отиде в Букурещ, но граничарите не го пуснаха, бил им подозрителен, визата му била съмнителна и му отказали да влезе в страната.

Разбира се, и той загуби, и отборът, но най-вече феновете. Садулаев е един от най-желаните борци във всяка една държава, които любителите на борбата, искат да видят на тепиха. А какво ще правим оттук нататък? Ще се подготвяме за олимпийските квалификации. Абдулрашид няма да се поддаде на провокации. Разбира се, разочарован е и учуден."

По казуса засега Международната федерация по борба мълчи.

На шампионата в Букурещ руските борци са с неутрален статут.

"Продължава историята, наречена "Извънсъстезателни условия" сред нашите борци и не само сред тях, но и сред всички руски спортни отбори. Под всякакъв предлог ни отнемат възможността да участваме в селекцията за олимпийските игри.

Тази ситуация няма нищо общо със спорта и особено с олимпийските принципи. Всъщност има строги правила - страната домакин на състезанието трябва да осигури визова поддръжка на гостуващите спортисти и ескорт от консулската служба.

Фактът, че към някой се отнася към друг с "ти идваш, но пътят ти е блокиран", е нарушение на всички правила. Това няма нищо общо със селекцията и конкуренцията. Освен това изглежда умишлено отказването на един от фаворитите в тегловната категория.

Няма да оставим състезателите си на произвола на съдбата. Полагаме всички усилия, за да гарантираме, че момчетата ще имат възможност да участват в селекцията и да спечелят квоти за Париж. Президентът, ръководството на Руската федерация по борба - всички полагат големи усилия да подкрепят нашите спортисти. Доста време мина в преговори за уговаряне на възможностите за участие в състезания. Но, за съжаление, нашите аргументи не само не винаги се възприемат, но и не винаги се чуват", коментира друга легенда на руската борба - Александър Карелин.