на живо

Грип погуби 20-годишна шампионка

Анастасия Середа прекара в кома цял месец, така и не се събуди

Руският спорт скърби за талантлива състезателка по шорттрек. 20-годишната Анастасия Середа почина внезапно след инфекциозно заболяване. "Нашето семейство претърпя голяма загуба. Изказваме нашите съболезнования на близките и приятелите на Анастасия. Светла й памет", съобщиха в неделя сутринта от местния кънки съюз.

Анастасия се е борела за живота си в продължение на месец. Тя спечели последния медал в кариерата си само 60 дни преди смъртта си.

"Тя почина от обикновено заболяване - грип. Лежа в кома цял месец. Сбогувахме се с нея - аз и целият отбор", заяви олимпийският шампион Семьон Елистратов.

Треньорът на Середа - Марина Яшина - съобщи, че момичето е прието в болница в Уфа. "Всички се надявахме, че бързо ще се възстанови. За съжаление Анастасия почина вчера. Не знам точната диагноза. Случи се ужасна трагедия."

Середа беше сред обещаващите таланти в руския шортрек. Тя тренираше в една от най-силните школи в страната - в Санкт Петербург. През октомври 2023 г. дойде и последният й триумф - на етап от надпреварата за Купата на Русия.