на живо

Игрите на допинга: Милиардери правят олимпиада за назобани

Проектът Enhanced Games набира пари и популярност, 900 спортисти искат да участват

Игрите на допинга: Милиардери правят олимпиада за назобани

Скандална идея за игри без допинг контрол получи солидна финансова подкрепа и вече е в ход. Проектът Enhanced Games, който се появи миналото лято, може да бъде реализиран съвсем скоро.

Начело на групата инвеститори са трима милиардери - съоснователят на PayPal Питър Тийл, рисковият капиталист и биотехнологичен пионер Кристиан Ангермайер и криптокапиталистът Баладжи Сринивасан. Идеолог на Enhanced Games е австралийският бизнесмен Арън Д'Соуза.

Начинанието предизвика вълна от възмущение. Със сигурност евентуално участие във форума ще навлече огромни неприятности на всеки спортист. 

Инвеститорите твърдят, че игрите ще представляват Олимпиада на бъдещето. Според тях идеалите на Пиер дьо Кубертен са стигнали до задънена улица в резултат на половин век безсмислена борба с допинга.

Отсъствието на всякакви забрани и проверки щяло да насърчи навлизането на научните постижения в спорта и да отхвърли "бремето на остарелите антинаучни вярвания, които демотивират най-добрите атлети." В същото време Ангермайер е убеден, че състезанията ще привлекат огромен интерес и ще планят въображението на феновете.

Организаторите на Enhanced Games обещават това да бъде най-безопасното спортно събитие в историята. За целта се планира безпрецедентен медицински мониторинг на здравословното състояние на участниците. А употребата на допинг ще се третира като личен избор на възрастни индивиди, на които не бива да се забранява "да прекрачват границите на човешките възможности, за да поставят нови световни рекорди".

Макар че все още няма насрочена дата, няколко пъти се споменава декември 2024 г. В програмата ще бъдат включени само индивидуални дисциплини - плуване, спортна гимнастика, вдигане на тежести, лека атлетика и бойни изкуства.

По данни на организаторите над 900 атлети вече са проявили интерес към предстоящите състезания. Д'Суза уверява, че сред тях има световни звезди. От WADA обаче гарантирано ще се противопоставят остро на проекта.

Въпреки петте десетилетия борба срещу забранените субстанции, огромните инвестиции в допинг контрола и хилядите разбити животи на спортисти, победата на "чистия спорт" все още е много далеч, а тайната употреба на стимуланти остава широко разпространена. Има проучвания, според които от 15 до 18 процента от атлетите употребяват допинг, а не повече от един процент от изследваните проби са положителни.

Д'Суза призова да бъде сложен край на цялото това лицемерие и WADA да изостави безполезните репресивни мерки. Той предлага продуктите за подобряване на ефективността да бъдат легализирани и използвани разумно под стриктния надзор на непредубедени лекари.

Разбира се, съпротивата срещу проекта ще бъде яростна. Съвременният допинг контрол е бизнес за стотици милиони, който включва WADA и националните агенции, десетки лаборатории, структури за събиране на проби, производители на оборудване, дисциплинарни комисии и така нататък. Enhanced Games би демонстрирал тяхната безполезност.

Главният изпълнителен директор на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгарт вече обяви, че идеята за Enhanced Games е "незаконен фарс" и "опасно шоу за клоуни".