на живо

Иранка, избягала от родината си, ще се състезава за България в Париж 2024

Легендарната таекуондистка Кимия Ализадех подписа договор с федерацията ни

Иранка, избягала от родината си, ще се състезава за България в Париж 2024

Иранската звезда в таекуондото Кимия Ализадех ще се състезава за България.

25-годишната Ализадех, която в момента е със статут на бежанец, подписа договор с председателя на Българска федерация таекуондо Слави Бинев и голямата цел е да представлява България на Игрите в Париж.

Чисто административно процедурата по придобиване на българско гражданство от страна на Ализадех все още не е завършена, но Слави Бинев изрази увереност, че това ще може да се случи до 15 април и Ализадех да участва на европейското първенство в Белград. Кимия има квота за Париж 2024.

Снимка: БГНЕС

Най-големият успех в кариерата ѝ е бронзовият медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. в кат. до 57 кг.

Снимка: БГНЕС

В Токио тя участва в Отбора на бежанците. Ализадех има и два медала от световни първенства- сребърен и бронзов от 2017 и 2015 г.

КОЯ Е КИМИЯ

Родена е в Карадж. Семейството й е с азербайджански произход.

Ализадех на 18 години спечели бронзов медал в Рио, като на финала надви шведската Никита Гласнович. Първата иранка е с медал от олимпийски игри.

Включена е в 100-те вдъхновяващи и влиятелни жени от цял ​​свят за 2019 г. от BBC.

Снимка: БГНЕС

На 10 януари 2020 г. Ализадех обяви, че дезертира и напуска родината си, с остри критики към режима на Иран. Първоначално обмисля за се състезава за Германия в Токио 2020, но но в крайна сметка избира отбора на бежанците.

В публикация в Instagram обяснява че е дезертирала поради ограниченията на жените в Иран, наричайки себе си "една от милионите потиснати жени в страната, с които управниците си играят от години".

Снимка: БГНЕС

"Водиха ме, където си поискаха. Носех каквото ми казваха. Всяко изречение, което ми нареждаха, аз го повтарях. Когато сметнеха за добре, те ме експлоатираха", пише тя.

Освен това тя пише, че "не иска повече да седи на масата на лицемерието, лъжата, несправедливостта и ласкателството", нито да остане съучастник в "корупцията и лъжите" на режима.

Снимка: БГНЕС

Абдолкарим Хосейнзаде, член на иранския парламент, обвини тогава "некомпетентни служители", че са позволили на "човешкия капитал" на Иран да избяга.

Тя подтикна и друг големи имена на иранския спорт да спрат да представляват родината си - през септември 2019 г. световния шампион по джудо Саид Молаи сложи германския флаг на гърдите си.

Снимка: БГНЕС

Той твърдеше, че ирански служители са го притиснали да уреди мач, за да избегне състезание срещу израелец.

Алиреза Фируджа - шампион по шах на Иран, реши да спре да мести за родината си през декември 2019 г.