на живо

Как коклюшът провали стрелците на Полша?

Разпространяването на заразата в тима влиза в научните статии

iStock

Заплахата от коклюш по света не е от днес. Въпреки че в момента бързото разпространение е притеснително, за такива случаи четем и в близкото минало. Един от тях е свързан със спорта. 

В научна статия на полски лекари се разглежда разпространението на коклюша в националния отбор по стрелба на страната през 2015 г. Болестта е смятана за причина за лошото представяне на участниците на Европейските игри в Баку.

Първият случай на заразен от тима е 35-годишна полякиня. Кашлицата при нея продължава 50 дни, като ѝ пречи на тренировките, а тя не успява да се представи на ниво и да спечели квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро. 

След нея се заразява 25-годишен стрелец, който също не участва на Игрите, тъй като пропуска турнирите, даващи квоти. 

Имената им не се съобщават заради медицинска тайна. 

"Коклюшът е реална заплаха за спортистите и те трябва да се предпазват. Превантивните мерки включват ваксинация, постоянно медицинско наблюдение на заразените, ранна диагностика и изолация", се казва в научната статия. 

У нас в момента са регистрирани 314 случаи на коклюш в 17 области. Първата ваксина срещу заразата се слага на 2 месеца, като следват няколко реимунизации.