на живо

Костомаров се съгласи да ампутират и пръсти на ръцете му

Олимпийският шампион бе поставен пред зловещ избор

Кошмарът за олимпийския шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров няма край... Легендата бе поставен пред зловещ избор и се съгласи да ампутират пръсти на ръцете му, ако неговото състояние се влоши.

Според руските медии, лекарите продължават с опитите да възстановят кръвообращението на ръцете на Костомаров. Същевременно са успели да нормализират телесната температура на 46-годишния бивш спортист.

Костомаров бе приет по спешност в частна клиника "Корис" в Санкт Петербург на 10 януари с комбинация от пневмония, грип Б и тежки усложения. Заради прогресивната некроза фигуристът претърпя ампутация на левия крак. Първоначално се появи информация, че се е наложила такава операция и на десния, но тя се оказа невярна.

Състоянието на десния крак на Костомаров остава тежко. Лекарите обаче се надяват да избегнат ампутация въпреки разлагането на част от тъканта.

"Много негативни фактори удрят тялото едновременно. Разбира се, пневмонията и сепсисът могат да доведат тялото до гангрена, но това рядко се случва. Сепсисът може да бъде непредсказуем, така че е много опасен.", коментира д-р Лев Авербах.

Костомаров спечели златото при танцовите двойки на Олимпийските игри в Торино (Италия) през 2006 г. Тогава той участваше в тандем с Татяна Навка. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на серията Гран При.

"Знам, че си силен, смел, упорит, дързък, всемогъщ, с истински спортен и борбен характер. Никога не се предаваш. И каквото и да се случи, при всякакви обстоятелства, ще намериш смисъл да продължиш", написа Навка в социалните мрежи.