на живо

Краят на една ера: Нов шеф на родната атлетика

Добромир Карамаринов се оттегля доброволно, Иван Колев поема щафетата

След 20 години на поста Добромир Карамаринов вече не е начело на Българската федерация по лека атлетика. Той се оттегли от поста поради ангажиментите си като президент на европейската централа.

Негов наследник стана Иван Колев. Според устава бизнесменът трябва да довърши мандата на Карамаринов, който е до 2025 година. Тогава ще се проведе редовното изборно събрание на БФЛА за всички ръководни органи.

Колев доскоро беше президент на СКЛА Берое - Стара Загора, като под негово ръководство клубът отново стана един от най-големите в България. Той беше член на Управителния съвет на БФЛА, избран единодушно по време на Общото събрание през миналия месец.

"Благодаря на Управителния съвет на федерацията и на всички клубове за оказаното ми доверие. С благодарност за цялостната работа на г-н Карамаринов. Продължаваме работа със същия екип на федерацията. Предстои ни надграждане във времето. За всеобща наша радост имаме страхотно талантливо поколение, което с помощта на федерацията се надявам да покори световни върхове. С г-н Карамаринов като президент на Европейската атлетика моята отговорност е още по-голяма", заяви Колев след избора.

Промените предизвикаха напрежение в централата. Вицепрезидентът и основен спонсор на леката атлетика у нас - Асен Христов - се оттегли от ръководството миналата седмица. Като причина той изтъкна несъгласието си с начина на избор на нов президенти разминаване във вижданията със своите колеги. 

"Начинът, по който избираемо се назначават ръководители, няма да донесе нищо добро на българската атлетика и затова предпочитам да се оттегля", коментира Христов.

Карамаринов заемаше поста от 2003 г. Така той напуска редиците на президентите на спортни федерации с най-дълъг стаж. От 2003 г. управлява и Цеко Минев (ски). Борислав Михайлов ръководи футбола от 2005 г. Ветеран №1 е Стефан Китов, който управлява тениса на маса от 1997 г.