на живо

Легенда на биатлона пое националния отбор

Той е четирикратен олимпийски и деветкратен световен шампион

Рико Грос е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон. Легендарният германец - четирикратен олимпийски и деветкратен световен шампион, заменя на поста украинеца Василий Мушкин. Новината обяви президентът на БФ Биатлон Атанас Фурнаджиев.

В славната си кариера Грос има 28 отличия от олимпийски игри и световни първенства, както и 9 победи в състезания за Световната купа.

И четирите си златни олимпийски медала (Албервил 1992, Лилехамер 1994, Нагано 1998 и Торино 2006) завоюва с щафетата на Германия. Може да се похвали с 9 световни титли, 4 от които индивидуално.

Контрактът на Грос е до края на Олимпиадата в Кортина Д'Ампецо и Милано през февруари 2026 г. Договорът включва два лагера на тима в Руполдинг, където треньорът живее. Там той ще се ангажира пряко, докато в другите ще участва по няколко дни и ще получава информация онлайн.

Грос води Словения от май 2022 г. до края на този сезон, но договорът му не беше удължен по финансови причини.

"За първи път от една година ще имаме обединен национален отбор. В групата ще бъдат Владимир Илиев, Милена Тодорова, Благой Тодев и всички наши най-добри биатлонисти.", коментира Фурнаджиев.