на живо

Маратонец-дегустатор обърна 25 чаши на състезание (ВИДЕО)

И събра 14 хил. паунда в памет на майка си

Маратонец-дегустатор обърна 25 чаши на състезание (ВИДЕО)

Дегустатор се превърна в хит в социалните мрежи, след като опита 25 вина по време на Лондонския маратон.

52-годишният Том Гилби го направи с благотворителна цел, събирайки над 14 хил. паунда. Средствата ще бъдат дарени на хосписа Соубел Хаус, където се грижели за покойната му майка в последните ѝ седмици живот.

Въоръжен с две чаши за вино, Гилби смени енергийните гелове с мерло, малбек и подобни. На всяка миля го очакваше различен вид. Предизвикателството беше да познае не само сорта, но и годината и мястото на продукция.

Гилби започна силно, улавяйки аромата и вкуса на Бургундско пино ноар от 2018 г. Последваха 21 попадения и едва 4 грешки. Колкото повече се приближаваше до финала обаче, толкова по-трудно познаваше.

Причината бе единствено умората. Гилби изплюваше повечето от вината, за да избегне унизителен завършек на иначе благородната кауза.

"Имаше три поредни гадни вина в напреднал етап от маратона. Точно тогава бях задминат от хладилник", споделя Гилби за най-трудния момент.

Под "хладилник" той има предвид маратонец, който се впусна в състезанието с такъв уред на гърба, преди да предложи брак на дългогодишната си приятелка.

За Гилби това е първи маратон от 1996 г. насам. Единствената му тренировка с дегустиране на вино по трасето представлявала 10-километров пробег.

"Мама щеше да ми се смее през цялото време, но и да се гордее с мен.", каза маратонецът-дегустатор, чиято цел била да спечели събере 2 хил. паунда.

"Том е герой! Благодарим на него и на още много други маратонци, които събраха общо над 51 хил. паунда. Хосписите се стараят на възрастните да не липсва нищо в последните им дни. Трудно е да се говори по тази тема, но е важно. Том се наслаждава на живота в памет на обичаната си майка.", коментира Амелия Фостър - управител на хоспис Соубел Хаус.