на живо

Скандалът с плувкинята с мъжки гениталии влезе в съда (ВИДЕО)

Не ни казаха, че тя все още има нещо в банския, свидетелства съперничка

Скандалът с плувкинята с мъжки гениталии влезе в съда (ВИДЕО)

Скандалът с транссексуалната плувкиня Лиа Томас, която шокира колежките си, показвайки мъжки гениталии в съблекалнята, се разраства. Случаят стигна до съда! Една от основните ѝ конкурентки - Райли Гейнс, започна правна битка срещу университета в Пенсилвания и Националната колежанска асоциация (NCAA). Недоволството ѝ е свързано не само с допускането на биологичен мъж до участие в дамски състезания, но и заради номинацията на Томас за "Жена на годината на NCAA".

23-годишната Лиа, чието рождено име е Уил, заемаше 462-ро място в ранглистата на САЩ преди да се обяви за жена. През 2022 г. част от съотборничките ѝ от университета в Пенсилвания изпратиха писмо до Националната колежанска асоциация (NCAA) с искане тя да бъде отстранена. Тогава те изтъкнаха, че подкрепят избраната от нея идентичност, но "биологичният пол е напълно различно нещо от това как всеки възприема себе си".

В отговор от Международната федерация по плувни спортове (FINA) излязоха с решение, че занапред при жените ще могат да се състезават мъже, само ако са сменили пола си преди 12-годишна възраст.

"С Томас мерихме сили на 400 ярда свободен стил и финиширахме с еднакво време. До хилядни от секундата! Трофеят обаче беше само един и ми казаха, че мога единствено да се снимам с него. Това, което NCCA прави е изключване на жените от спорта!", заяви Гейнс.

Последната отново подчерта, че никой не ги е предупредил за споделянето на една съблекалня с едър 22-годишен биологичен мъж, който все още не се е оперирал.

Гейнс - също сред номинираните за "Жена на годината на NCAA", e трикратна шампионка на Източната конференция.

"Броят на спортистките, лишени от възможност за изява и постижения, се увеличава. Модерните политики ги травматизират и отказват. Всичко това се случва с притеснителни темпове", предупреди Гейнс в емоционална реч.