на живо

Мистерия около смъртта на световния рекордьор (ВИДЕО)

Четирима непознати мъже са го търсили няколко дни преди инцидента

Мистерия около смъртта на световния рекордьор (ВИДЕО)

Кенийският бегач Келвин Киптум - световен рекордьор в маратоните, загина в автомобилна катастрофа в родината си.

С него в колата беше и неговият треньор Жерве Хакизимана. Пет дни по-рано неговият световен рекорд от състезанието в Чикаго беше признат. Във Ветровития град той пробяга класическата дистанция за 2:00.35!

Баща му Самсон Черуйот настоява за разследване на самата катастрофа, но и на събитията, които я предшестват.

Самсон твърди, че четирима непознати мъже са търсили Киптум няколко дни преди катастрофата.

"Четирима мъже дойдоха в дома ни и след моето настояване да се представят, не ме послушаха и си тръгнаха. Не знам кои са тези хора, но очаквам да се установи", каза бащата на загиналия маратонец.

Той добави, че е разговарял със сина си онзи ден, когато му е казал, че е готов да пробяга маратон под нереалистичната граница от два часа, както и че планира да построи къща за семейството си.

"Научих, че синът ми е починал от новините по телевизията, веднага отидох на мястото на инцидента, но тялото му вече беше извадено. Келвин беше единственото ми дете, нямам повече деца. Майка му се разболя и той ме остави в дълбок траур", разтърсен е Черуйот.

Вчера стана ясно, че тялото на Киптум е намерено под колата, в която се е возила и 32-годишната Шарън Чепкемой, която е единствената оцеляла след катастрофата и е откарана в болница. Предполага се, че причината за инцидента е загуба на контрол над превозното средство и в резултат на това се забива в дърво, което премазва колата.