на живо

Може го и на 100: Шампион от 1951 г. още изумява

Обичам скоковете във вода от дете до ден днешен, споделя иранецът Тагхи Аскари

Може го и на 100: Шампион от 1951 г. още изумява

Той е шампион в скоковете във вода от Азиатските игри през 1951 г. Наскоро навърши 100, но все още го умее. Иранецът Тагхи Аскари показа, че възрастта е само число. 41 години, след като се отказа от активния спорт като национален шампион на своята родина, той се завърна на голяма сцена.

Аскари скочи от 3-метровия трамплин по време на специално събитие две седмици преди старта на световното първенство по водни спортове в Катар. Той получи медал от организаторите и заяви, че любовта му към скоковете е все още толкова силна, както и в първия му ден край басейна.

Кариерата му е в своя пик преди 73 години. Тогава Тагхи печели два медала на първите Азиатски игри в Ню Делхи. Във форума тогава участват 489 спортисти, докато броят им през 2022 г. е 11 935.

"Тогава нивото на скоковете във вода в Иран беше много високо. На игрите в Техеран през 1974 г. обаче доминираха китайците, които прогресираха бързо. Така и не успяхме да ги настигнем, останахме си на същото ниво", споделя шампионът.

Той се пенсионира преди 41 години. "Спечелих държавната титла и си тръгнах със златен медал. Любовта ми към скоковете са от дете до днес. Нищо не се е променило от 1951 г. Може би само представянето ми не е на съвсем същото ниво."