на живо

Наказаха рускиня след брутален бой над кон

Агресия на турнир в Ярославъл

 

В края на март, по време на турнир в Ярославъл, известната руска състезателка по конна езда Ксения Костигова, пред всички зрители, брутално би с ръце кон по главата и шията.

Руската федерация по конен спорт (RFE) реагира и дисквалифицира Ксения за две години.

Новината коментира главният треньор на руския отбор по конен спорт Владимир Белецки.

"Костигова беше наказана за жестокост към животни. Гледах видео от състезанието в Ярославъл, на което всичко се вижда ясно. Това, което тя си позволи е абсолютно недопустимо както по време на турнира, така и извън него.

Ще продължим да наказваме немарливи спортисти и собственици на коне за подобни действия, в нашия спорт хуманното отношение към животното е на преден план.

Има приемливи стандарти за наказание, когато животното не се подчинява, това са не повече от два или три леки удара с камшик или длан. И тогава тези действия не са нищо повече от намек, когато конят не разбира сигнала.

Но това, което се случи на състезанията, не може да се нарече по друг начин освен побой. Спортистката е удряла животното с ръце по главата и шията, което е абсолютно недопустимо", каза Белецки.

Той отбеляза, че Костигова и преди това е получила наказание за грубо отношение към животно по време на турнир.

"Това е най-лошото нещо, което може да се случи, а обясненията на спортиста не играят никаква роля. Това отношение към едно животно не може да бъде оправдано по никакъв начин. Спортистите имат емоции, но трябва да умеят да се контролират, тъй като носят отговорност за животните си, които понякога не се подчиняват“, каза още треньорът.

"Такива хора изобщо не трябва да се допускат близо до животни", пише в коментар фен на конния спорт.

Друг потребител съобщи, че е открил в историята на спортиста друг случай на побой над животно, като по този начин показва повторение на подобен инцидент.

"Има и видеоклипове как тя бие понита и куп други видеоклипове как тя е жестока към конете", предупреждават той.

През 2019 г. Костигова, когато все още се изявяваше под името Кузнецова, често си позволяваше да бие кон с камшик на състезания в Рибинск след отказ да преодолее препятствие. Тогава тя беше отстранена от турнири за шест месеца и всичките ѝ резултати в този старт бяха анулирани.