на живо

Наши шампиони със Синдром на Даун блестят на олимпийските игри

Александър Асенов и Радена Ангелова грабнаха титлите, Александър Александров взе бронз

Изключително представяне за българския отбор на най-голямото първенство за спортисти със Синдром на Даун TRISOME GAMES 2024. Надпреварата, която е със статут на олимпийски игри, се провежда в турския курорт Анталия до 26 март.

Александър Асенов завоюва златото на скок на дължина. А в спринта на 100 м се нареди трети, като отстъпи единствено пред представителите на Мексико (финиширал със световен рекорд) и на домакините.

Това е пореден успех за едва 16-годишния Алекс. Миналия месец той направи фурор на световното първенство за спортисти с интелектуални увреждания във френския град Реймс. Тогава Асенов се прибра с пет медала – три златни и два сребърни.

Над всички в дисциплината 1500 м спортно ходене е Радена Ангелова. А Александър Александров спечели бронз в олимпийския турнир по джудо.

В Анталия ни представят още седем спортисти - Емилиян Костадинов, Рамона Сикандер, Пламен Грозданов и Виталий Райчев (спортната гимнастика),  Василена Богданова и Диляна Папова (художествена гимнастика), Боян Вандов (лека атлетика).