на живо

Не съм нито жена, нито мъж. Събудих се олимпиец

Атлет(ката) Ники Хилц ще представя САЩ на 1500 м в Париж

 

Биологична жена, която се идентифицира като небинарен трансджендър, ще участва на олимпийските игри в Париж. Ники Хилц ще представя САЩ на 1500 метра, след като спечели националната квалификация през уикенда.

Атлет(ката) постави рекорд с 3:55,53 минути. Тя беше най-бърза в американския шампионат и през миналата година.

"Казах си че няма да мисля за цялата подкрепа и любов към мен до последните 100 метра. Тогава, точно в този момент, емоциите сякаш те изстрелват към финала", заяви Хилц.

Тя/той отбеляза, че постижението й е дошло в последния ден от месеца на прайда. "Искам да кажа, че това е по-голямо от мен. То е за всички LGBTQ хора, за цялата общност. Точно те ме изстреляха в онези 100 метра. Усещах тяхната любов и подкрепа. Не мога да повярвам - събудих се като олимпиец."

Хилц спечели сребърен медал на световното първенство на закрито в Глазгоу тази година. Има и титла от Панамериканските игри през 2019 г. в Перу.

Трансджендър е лице, което се идентифицира с пол, различен от този определен при раждането му. Някои трансджендъри се самоопределят като небинарни - лица, които се идентифицират с пол извън традиционното разделение на мъж и жена.