на живо

Никола - 7-годишното момче, което мечтае да покори NHL (ВИДЕО и СНИМКИ)

Едно българско дете в света на "пантерите"

Никола - 7-годишното момче, което мечтае да покори NHL (ВИДЕО и СНИМКИ)
 

Той е на 7 и има големи мечти! Роден е във Флорида, но във вените му тече българска кръв. Живее в Слънчевия щат, където винаги е топло, но най-щастлив се чувства на леда.

Той е Никола Тодоров, който знае наизуст състава на Florida Рanthers и благоговее, изричайки имената на любимците си Бобровски, Барков и Ткачък....

Тази вечер "пантерите" излизат в първи мач от финала на Изток срещу Ню Йорк Рейнджърс, мечтаейки и те, като малкия Никола, за първа титла в историята на клуба.

Тренира в базата на Florida Рanthers. Условията са перфектни - три пързалки, много треньори и безброй възможности.

Влиза в залата напълно готов - кънки, екип, стик, вода, каска. Очите му светят. Нетърпелив е. Едва докоснал леда в началото на тренировката, която продължава 60 минути, започва буквално да лети по пързалката.

Именно бързината му, прави впечатление на скаутите, които непрекъснато обикалят и търсят таланти, да го поканят в т. нар. Travel team - от 50 деца, избират 12 за възрастта - едно стъпало по-нагоре, което ще му помогне да израсне.

От септември сборният отбор ще тренира по-интензивно и ще играе с други отбори от Флорида.

Никола се пали по хокей покрай баща си, който също е играл като дете. Има двама по-големи братя, които рядко пропускат мач на "пантерите". В дома им всичко напомня за любимия отбор - шапки, шалове, пуловери и сувенири. Страст, която те пали от раз.

Florida Рanthers са част от най-силното хокейно първенство на планетата от сезон 1993/94. Тази година празнуват 30 години!

Тимът поставя рекорд още в дебютния си сезон - рекорд за най-много точки, който по-късно беше счупен от Вегас Голдън Найтс през 2017/18.

Селекцията два пъти достига до финалите на Купа "Стенли" - първо през 1996 г. , губейки от Колорадо и отново през 2023 г. Тогава ги спира тима от Лас Вегас.

Сега Никола мечтае да види на живо как любимците му вдигат най-ценния трофей, а след години и той да стане част от историята на великата игра.