на живо

Никола Цолов изравни най-доброто си класиране във Формула 3

Българинът стартира 15-и в Монте Карло, завърши на косъм от точките

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши на 11-о място в основното състезание в Монте Карло, 4-и кръг от сезон 2023.

Родният талант остана на крачка от зоната на точките и записа втора 11-а позиция в първите 6 състезания този сезон.

Снимка: Lap.bg

Цолов стартира 15-и, успя да мине пред Никита Бедрин в началото, след което двамата с лидера на ART Grand Prix Грегоар Соси започнаха да се изкачват в класирането заради инцидентите пред тях, като преди средата на състезанието Соси беше 10-и, а Никола – 11-и.

Снимка: Lap.bg

Още преди това Цолов демонстрира по-добра работа с гумите и по-добро темпо от Соси, който на старта днес заемаше 2-рото място в общото класиране, но не го атакува. Никола на няколко пъти се доближи на 0,2-0,3 секунди от Соси, който в един момент изостана на 3 секунди зад 9-ия – Хосеп Марти.

Снимка: Lap.bg

А темпото на Марти в последните обиколки се оказа решаващо за това Никола да не успее да влезе в зоната на точките. Соси и Цолов се залепиха за Марти, чийто гуми бяха много износени и испанецът остана на над 5 секунди зад пилотите пред него. Така наказаният Телър Бърнард след финала мина от 5-о на 8-о място, а не извън топ 10 както щеше да стане, ако разликите в колоната бяха останали малки до финала.

Снимка: Lap.bg

Така Цолов изравни най-доброто си постижение в дебютния си сезон във Формула 3, като първото му 11-о място дойде в първата надпревара в Мелбърн. В общото подреждане след Монако Никола заема 18-ото място от 30 пилоти.

Снимка: Lap.bg

Сезонът във Ф3 продължава в първия уикенд на юни на пистата в Барселона, където миналата година Цолов спечели последните 3 състезания в испанската Формула 4, за да завърши сезона с титлата и 13 победи от 21 старта.