на живо

Николай Пешалов за скандала в щангите: Не знам дали не е постановка (ВИДЕО)

Синът на Иван Иванов израсна с моята дъщеря, ние сме си приятелски семейства от много години, разказва легендата

Николай Пешалов за скандала в щангите: Не знам дали не е постановка (ВИДЕО)

В световната спортна история има само четирима щангисти, които са печелили 4 олимпийски медала - американецът Норберт Шамански (злато от Хелзинки 1952, сребро от Лондон 1948 и бронз от Рим 1960 и Токио 1964), германецът Рони Велер (злато от Барселона 1992, сребро от Атланта 1996 и Сидни 2000, и бронз от Сеул 1988) и Пирос Димас (злато от Барселона 1992, Атланта 1996 и Сидни 2000, и бронз от Атина 2004).

Последният от тях и първи по значимост за нас е българин. Николай Пешалов печели два от тези медали с герба на Хърватия на гърдите и въпреки че стигна до поста президент на хърватската федерация по вдигане на тежести и че половината си живот е прекарал там, той никога не е забравял откъде е тръгнал. Печели олимпийска, три световни и осем европейски титли.

В разговор пред "Труд нюз" той коментира скандала с подкупа в родните щанги.

"Колкото вие, журналистите, сте запознати, толкова и аз. Не мога да коментирам, тъй като единствено, което имам връзка с българска федерация, това са ми приятелите, които са треньори, младите състезателчета - някои ме познават, някои не ме познават.

Някои, които са още по-млади, аз не ги познавам, тъй като аз, когато съм отишъл в Хърватия, те още не са били в плановете да се родят.

Но за мен също изглежда много... То не е интересно, но, как да кажа, фрапиращо е това, как и какво се е случило. Но това, което вие гледате по телевизията, това и аз го гледам и аз го знам. Не мога да дам друга информация. Тъй като не я знам. А не искам да изкривявам нещата. Не знам за какво става въпрос. От телевизията какво съм чул и по радиото, каквото кажат, по новините, това ми е информацията.

Ние се познаваме с Иван, откакто сме тръгнали. Синът му израсна с моята дъщеря. Близо година им е разликата, така че ние сме си приятелски семейства от много години. Но това ...не знам какво да кажа. Просто нямам думи! Не знам дали не е някаква постановка или е истина.

Ако е истина, какво да кажа...Пак ще кажа, че нямам думи. Не мога да го коментирам, докато не се произнесат хората, които разследват какво е било. Може да е нагласена работа, може да не е нагласена. Но аз не съм в тия среди в момента, с федерации, с Министерство на спорта и не мога да го... едно, че нямам и право, друго, че не знам и не искам да възбуждам други неща, с които не съм запознат", коментира легендата.