на живо

Нищо ново: Оставки и скандали в българския шахмат

Ръководството на БФШ 2022 с атака към министъра на спорта и "узурпатора" - Българската спортна шахматна федерация

Нищо ново: Оставки и скандали в българския шахмат

Дни след триумфа на България на Евро 2023 по шахмат за жени, ръководството на Българската федерация по шахмат 2022 подаде оставка.

В позицията си до медиите председателят на централата Васил Антонов и останалите членове на Управителния съвет директно нападнаха конкурентната Българската спортна шахматна федерация, а освен това отправиха редица критики към държавата, спортното министерство и в частност министъра Димитър Илиев.

"Председателят на Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов и останалите членове на Управителния съвет подадоха колективна оставка "в името на шахматното единство у нас и на възможността за получаване на пълноправно членство в международните структури (ФИДЕ и ЕШС)", пишат от БФШ 2022.

Снимка: Българска спортна федерация по шахмат

Решението на членовете на УС беше обявено в открито писмо, в което от централата подчертават, че са "единствената организация, която има качеството на спортна федерация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта" и директно определиха "разпространяваната информация за наличието на множество конкуриращи се шахматни федерации" за недействителна.

От БФШ 2022 директно отправиха критики и към държавата, обвинявайки я в липса на адекватна реакция "спрямо грубата намеса в шахматния спорт, осъществявана вече близо 6 месеца от страна на чуждестранни организации", а освен изразиха и несъгласието си с твърдение на спортния министър Димитър Илиев, който в интервю е обявил, че родната шахматна централа няма да бъде приета в Международния шахматен съюз, защото част от членовете ѝ са "били замесени в корупционни дейности назад във времето".

В позицията си от шахмата федерация нападнаха и "узурпатора" по техни думи Българската спортна шахматна федерация, която осигури участието на българския национален отбор при жените на европейското отборно първенство в Будва, където нашите момичета завоюваха титлата.

Според БФШ 2022 "това самопровъзгласило се за „обединител“ на българския шахмат сдружение" със своите действия е дало "ясна индикация за превеса на частния интерес спрямо обществения".

Снимка: Българска спортна федерация по шахмат

Накрая от ръководството на Българска федерация по шахмат 2022 настояха "за адекватност, законосъобразност, прозрачност и достойно финансиране на шахмата у нас" чрез единствената организация в страната, която отговаря на условията на финансиране, а именно БФШ 2022.