на живо

Нургюл Салимова изведе България до нов успех на европейското

Националките по шахмат победиха един от фаворитите

Нургюл Салимова изведе България до нов успех на европейското
 

Нургюл Салимова изведе България до нов успех на европейското първенство по шахмат в Будва (Черна гора)! Женският ни национален отбор победи един от фаворитите - Азербайджан, в шестия кръг на турнира.

Българките спечелиха с 2,5:1,5 срещу поставените под №2 азерки и се изкачиха до второто място с 10 мач-точки, като изостават само на 1 от лидера Франция.

Ключова за успеха днес беше победата на Салимова с черните фигури срещу Улвия Фаталийева на втора дъска. Тя дойде след битка в 84 хода. Нургюл имаше предимство през цялата втора половина на партията, но Фаталийева не се отказа чак до момента, в който остана с три пешки по-малко в ендшпила.

На останалите три дъски българските шахматистки направиха ремита. На първа с белите фигури бившата световна шампионка Антоанета Стефанова подели точките с най-силната азерска шахматистка Гюнай Мамадзада.

На трета дъска, също с белите, Виктория Радева направи реми с Ханим Балажайева. На четвърта дъска с черните Гергана Пейчева също раздели точката с Гюлнар Мамадова.

Утре България ще играе с водачките от Франция. Европейското първенство се провежда в 9 кръга и ще завърши в понеделник.