на живо

Нургюл Салимова с ново реми във финала

Тайбрек утре ще определи новата шампионка в Световната купа по шахмат

Нургюл Салимова с ново реми във финала

Нургюл Салимова с реми и във втората партия от финала на Световната купа по шахмат в Баку (Азербайджан)! Българката и съперничката ѝ - гросмайстор Александра Горячкина от Русия, ще решат спора си за трофея утре с тайбрек по бърз шах.

Салимова пропусна да реши всичко още днес. С белите фигури, тя имаше две пешки в повече и позиция при навлизането в ендшпила, но бе притисната от времето, направи няколко неточни хода и се наложи да се бори за реми с фигура по-малко. В крайна сметка двете си стиснаха ръцете на 118-ия ход. Партията продължи близо 6 часа.

Горячкина е под №3 в света. Има два триумфа с Купата на Русия за жени (2012 и 2015 г.), както и 3 в шампионата на страната си (2015, 2017 и 2020).

Вчера 20-годишната българка показа много солидна игра с черните фигури в първата партия и не остави никакви възможности на третата в световната ранглиста при дамите да използва предимството на първия ход.

Салимова контролираше позицията на дъската и след 33 хода се стигна до реми с трикратно повторение.

По пътя към финала Нургюл победи последователно Чарлийз ван Зил (Южна Африка) с 2:0, Оливия Киолбаса (Полша) с 1,5:0,5, Мери Анн Гомес (Индия) с 2:0, Медина Варда Аулия (Индонезия) с 2,5:1,5, Полина Шувалова (Русия) с 3:1 и Анна Музичук (Украйна) с 3,5:2,5.

С блестящото си представяне в Баку Салимова се класира за Турнира на претендентките в Торонто (Канада) през 2024 г. Там ще се явят най-добрите 8 в света. Ако триумфира и в него, Нургюл ще играе за световна титла.