на живо

Нургюл става гросмайстор при мъжете

Скоро пак ще има жена, която е равностойна на силния пол, убедена е тя

 

Трета норма за гросмайстор при мъжете е следващата цел пред Нургюл Салимова. Пред българската шахматистка предстои участие на олимпиадата в Будапеща през септември.

"Имам още няколко турнира, които са част от подготовката ми за олимпиадата по шахмат, както и за рейтинг. Разбира се, гоня третата си норма за гросмайстор за мъже - третата и последна", коментира Салимова в интервю за "Спорт в България".

"Всички състезания са еднакво предизвикателство, но отборните са едно ниво по-трудни за мен. Вярвам, че за всеки състезател е така, тъй като там играеш не само за себе си, но и за отбора, както беше миналата година, когато играхме за България", коментира тя.

Салимова изрази желание все повече момичета да се ориентират към шахмата. Тя вярва, че скоро пак ще има жена, която да бъде равностойна на мъжете.

"Бих искала повече момичета да се включват. Не говоря само за България, говоря в световен мащаб", каза Салимова.

Според нея психологическата подготовка е от определящо значение за изравняването на силите между двата пола. Салимова е уверена, че с подходящата подготовка българският шахмат ще постигне огромни успехи.

"Имаме силно поколение девойки, станахме европейски шампиони. Имаме и обещаващи младежи. След няколко месеца предстои шахматната олимпиада в Будапеща, надявам се, че там ще покажем отново подобен резултат на този от Будва. Всички работим здраво за това."