на живо

Нургюл: Вече всичко е различно (ВИДЕО)

Близо съм до най-добрите, искам световната титла и да съм гросмайстор при мъжете

 

Усещам, че след този успех вече всичко е различно. Това призна Нургюл Салимова след второто си място на Световната купа по шахмат в Баку. Тя допълни, че мечтае за световната титла при жените, както и да спечели статут на гросмайстор при мъжете.

"Сега съм по-уверена от шахматна гледна точка. Видях, че не съм далеч от най-добрите в света. Тренирам шах всеки ден. Трябва да се променят няколко неща, които си остават лични. Вярвам, че са нужни може би допълнителни треньори, защото това е доста сериозен турнир. Не се появява възможност всеки ден да играеш в турнира на претендентките. Продължавам още по-уверено, с още по-голям труд", коментира Салимова.

"Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи. На 28 юли започна Световната купа по шахмат. Бях в Баку до 22 август. Спечелих шест мача. Победих бившата световната шампионка Ана Музичук, на финала изпуснах доста шансове срещу Александра Горячкина.

Не спечелих купата, но играх достойно. Може би опитът не беше достатъчен. Горда съм, усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят. Зареди ме с продължителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценяван и хората ме обичат.

Успях да придобия право да участвам на турнира на претендентите, който ще се състои в Торонто през 2024 година. Целта на турнира е да бъде определена противничка на световната шампионка по шахмат за жени. Ще се изисква огромна подготовка".

"Ако успявах да задържам преимуществото, нямаше да съм втора в света. Напрежението може да се окаже като фактор. Позицията може, часовникът. Всичко това са фактори. Много известни шахматисти също са пропускали победи. На финала изпуснах две спечелени позиции. Вярвам, че беше от напрежението. От неща, които не са свързани с шаха. Това е финал за Световната купа. В такъв момент в главата се въртят много мисли, които са достатъчни да разсеят състезателя".