на живо

Олимпийска шампионка в ръгбито стана мъж

Тя обяви, че това е най-доброто решение в живота ѝ

Олимпийска шампионка с Австралия в ръгбито е сменила пола си и вече се идентифицира като мъж. В социалните мрежи Елиа Грийн, която взе злато в Рио през 2016 г., обяви, че това решение е най-доброто в живота ѝ.

Грийн запази старото си име. В интервю пред "Асошиейтед Прес" Елиа сподели, че преминала през много тежки моменти след края на спортната си кариера през 2021 г. Изпаднала в депресия и влязла в различни здравни институции заради сериозни психологически проблеми.

Сега обаче те са зад гърба ѝ. Грийн се чувства добре в компанията на приятелката си Ванеса Търнбул-Робъртс и дъщеричката им Уейтуй.

"Още като дете се възприемах като момче. Винаги носех дрехите на братята ми. След кариерата ми в ръгбито се криех у дома в тъмна стая и нямах никакво желание да виждам други хора. Срамувах се от себе си, чувствах се като провал. Това, което ме държеше, беше мисълта за предстоящата операция и терапията.", разказва Грийн.

Наскоро бившата ръгбистка взе участие в международна конференция срещу трансфобията и хомофобията в спорта в Отава (Канада).