на живо

Олимпийският шампион Роман Костомаров: Не исках да живея

Фигуристът отново е на леда

Олимпийският шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки Роман Костомаров тренира на лед веднъж или два пъти седмично. Това съобщи той на среща с гости на изложението-форум "Русия", предава ТАСС.

"Вече ми харесва, че усещам леко плъзгане и скорост - студеният вятър в лицето ми. Но аз тренирам само веднъж или два пъти седмично. Просто започнах да се пробвам на лед", заяви той, уточнявайки, че използва класически кънки.

През януари той беше приет в реанимация с пневмония, където беше поставен в медикаментозна кома.

Поради сепсис той започна да има проблеми с кръвообращението, а през февруари стана известно, че са му ампутирани части от краката и ръцете. В момента той е с протези на двата крака и на двете ръце.

Шампионът разказа още, че е преживявал пълно разочарование и нежелание да живее в продължение на два месеца, след като идва в съзнание.

"Първите няколко месеца имаше абсолютно разочарование и нежелание да живея. Благодарен съм на любимите си хора, на жена ми, на брат ми, които идваха всеки ден и ме подкрепяха с думите "не се предавай", "ние сме заедно", "ще минем през този път", "трябва да продължим напред."

Това по някаква причина се случи, но не разбирах защо, защото е толкова жестоко. Огромната помощ от лекари, семейство и приятели... силното ми сърце ме спаси, защото всичките ми органи отказаха, получих миниинсулт, все още не е ясно как е продължило да бие. Може би защото тренирах много, работих върху себе си, бях в кондиция като спортист", споделя Костомаров.