на живо

Осми медал за борците ни на Евро 2024

Рамазан Рамазанов спечели бронз до 70 кг свободен стил

Рамазан Рамазанов спечели осмо отличие за България на европейското първенство по борба в Букурещ. Той стана трети в категория до 70 кг свободен стил.

Дотук националите имат 7 бронзови медала и едно сребро, спечелено от Евелина Николова.

Натурализираният у нас дагестанец  стартира с победа с 6:5 срещу Фати Весели и се класира на четвъртфиналите, където надделя над Канан Хейбатов от Азербайджан с 9:5. На полуфиналите българският национал се изправи срещу грузинеца Акаки Кемертелидзе, който го надви с 5:2 и така Рамазанов излезе в битка за бронзово отличие. Той се изправи срещу победителя от репешажите Хайдар Явуз и спечели по категоричен начин – с 11:3, като шест от точките бяха в последните секунди.

Това беше и последна схватка за Рамазанов на 70 кг, като той ще качи на 74 за "Дан Колов – Никола Петров" и може би още повече за олимпийските квалификации.

"Радвам се на бронзовия медал, но исках злато. Жалко, че не стигнах до него. Отдъхнах си след вчерашните схватки, настроих си тактиката и днес ми се получи. На 'Дан Колов' ще бъда на 74, а след това ще видим", заяви той след схватката за трето място.

В неделя, последен ден на европейското първенство, България има шанс за още два медала. Георги Вангелов ще се бори директно за бронз на 61 кг, а съперник ще бъде победителят от репешажа между Нилс Лойтерт от Швейцария и Нурадин Новрузов от Азербайджан. При най-тежките пък Ален Хубулов започва срещу Йоханес Лудешер от Австрия и ако го преодолее, българският национал ще срещне състезаващия се с неутрален статут Дзянис Храмянков.