на живо

От срязания крак до световния връх: Кой спаси Карлос Насар?

Пациентът беше с открита рана, но видях решимост в очите му, спомня си д-р Евгени Нешев

От срязания крак до световния връх: Кой спаси Карлос Насар?
 

3 май 2023 г. Ранните часове на деня. Болница "Света Анна". Голяма част от лекарите на смяна, които виждат срязания ахилес на щангиста Карлос Насар, не са оптимисти, че той ще може да се завърне в спорта. Един специалист обаче е на друго мнение. Д-р Евгени Нешев.

34-те години опит подсказват на началника на Първо отделение в университетската многопрофилна болница, че тази история ще има щастлив край. Повод за оптимизъм му дава увереността в очите на световния рекордьор.

"Лечението на един пациент е като птица с две крила. Едното крило е оперативното перо, а другото – ментално. За да може една птица да полети, трябва да има и достатъчно желание за бързо възстановяване", обяснява д-р Нешев.

"Рано сутринта влязохме по спешност, защото пациентът беше с открита рана. Работихме около час и половина. Увредата беше много неприятна – особено за спортист. На Карлос всичко му беше обяснено и той казваше, че ще направи всичко възможно да участва на олимпиадата в Париж догодина", спомня си лекарят, върнал щангиста към спорта.

10 декември 2023 г. Голямото завръщане на Карлос Насар на подиума. Българският тежкоатлет поставя под въпрос законите на физиката, след като чупи своя 30-и световен рекорд. Всичко това – само 7 месеца след като се озова в болничната стая със срязан ахилес.

Карлос посвещава своя паметен успех на своя починал треньор – Илиан Илиев, който го откри за този спорт. Една част в пъзела на триумфа е запазена и за д-р Евгени Нешев:

"Изненадан. На първо място бях изненадан! Всеки хирург има момент на удовлетворение от своята работа. Това е един от тези моменти. Аз съм правил операции на Боян Петров, Стефка Костадинова, Кубрат Пулев и още редица български спортисти, като съпреживявам всичко, което впоследствие им се случва", споделя лекарят.