на живо

Отиде си легендата на бадминтона Пюзант Касабян

През 1967 г. става първият шампион на България

 

На 4 юни ни напусна дългогодишният председател на БФ Бадминтон Проф.д-р Пюзант Ованес Касабян, една уникална личност, отдала целия си живот за спорта и една истинска легенда в спорта с перцето, съобщиха от федерацията.

Проф. д-р Пюзант Касабян е роден на 12 януари 1941 г. в Хасково. През 1970 г. завършва Висшия медицински институт "Ив. П. Павлов" в Пловдив със специалност "Хуманна медицина", а през 1977 г. и Висшия институт по физкултура (днес НСА) със специалност "Тенис" и "Педагогически профил".

Работил е като лекар в Спортен диспансер в Хасково. Бил е генерален секретар и дългогодишен председател на БФБадминтон, член на Управителния съвет на Международната федерация по бадминтон и член на Изпълнителния комитет на Българския олимпийски комитет.

Още като студент основава първия клуб по бадминтон във ВМИ "Ив. П. Павлов". През 1967 г. става шампион в първия републикански турнир по бадминтон с отбор Академик Пловдив.

През 1969-1989 г. е играещ треньор, състезател и капитан на отбора по бадминтон на клуб Хасково, 15 пъти е шампион на страната и 9 пъти е носител на купата на Република България.

От 1972 до 1992 г. е старши треньор на националния отбор на България по бадминтон, участвал включително и на олимпийските игри в Барселона'92.

Награден е с орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетната награда на Българския олимпийски комитет, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет.

Пижо, както го наричаха приятелите му, е първият Почетен гражданин на град Хасково. Званието му е присъдено през 2000 година.

Поклон пред паметта му!

Спортната редакция на bTV изказва най-искрени съболезнования на близките и семейството на Пюзант Касабян.