на живо

Отказаха кола под наем на шампиона във Формула 1

Макс Верстапен бил твърде млад, за да получи мощен мерцедес

Той може и да е световен шампион във Формула 1, но получи категоричен отказ да наеме определена кола по време на почивка. 26-годишният Макс Верстапен, свикнал да развива 300 км/ч на пистата, удари на камък при опитите си да получи автомобил Mercedes с максимална скорост 400 км/ч. Причината - компанията тренира нидерландеца като твъде млад.

Служителите на фирмата Sixt обясниха, че да предоставят въпросната кола AMG GT на Верстапен би нарушило условията в застрахователната полица. Там е записано, че моделът може да бъде предоставен само на клиенти над 30 години.

Така пилотът на Ред Бул, който този сезон спечели третата си поредна титла във Формула 1, трябваше да се задоволи с по-малко мощния BMW 5.

Миналия понеделник той замина за Алгарве (Португалия), като натовари семейството и приятелите си в три частни самолета. Групата нае около 20 коли от Sixt на летището, а по-късно ангажира състезателната писта Autodromo Internacional do Algarve за два дни, преди Верстапен да отлети за Бразилия.

"Макс и близките му искаха да се позабавляват в Португалия и бяха резервирали колите, които искаха. На летището обаче той беше шокиран, когато му отказаха набелязания мерцедес. Той е опитен пилот от Формула 1 и е свикнал да управлява мощни автомобили. Но това са правилата и беше принуден да се съобрази", разказа приятел на шампиона.

Роденият в Белгия Верстапен спечели 54 състезания и се качи 98 пъти на подиума в досегашната си кариера. Смята се, че само през настоящата година е заработил около 50 милиона евро.