на живо

Отнемат първата световна титла на Хамилтън?

Въпрос, който феновете на Формула 1 си задават все по-често

Люис Хамилтън може да загуби по служебен път първата от седемте си световни титли във Формула 1. Дали това е възможно е въпрос, който си задават все повече фенове на най-популярния моторен спорт.

Причината: бившият пилот на "Ферари" Фелипе Маса обяви, че ще обжалва резултатите от сезон 2008. Тогава бразилецът завърши втори в генералното класиране след драма в домашното си Гран При. Маса беше шампион половин обиколка преди края, но Хамилтън го измести, завършвайки четвърти с изпреварване на Тимо Глок ("Тойота"). Така Хамилтън финишира с точка пред Маса.

Съдебният иск на Маса обаче е заради Гран При на Сингапур 5 кръга по-рано. В него умишлена катастрофа на Нелсон Пике-младши от "Рено", станала известна като "Крашгейт", наложи поява на кола за сигурност. След инцидента Маса, който беше лидер, направи неуспешно влизане в бокса и финишира 13-и. Състезанието спечели съотборникът на Пике - Фернандо Алонсо, а Хамилтън се нареди шести и прибави 6 точки към актива си.

"Рено" и ръководителите на отбора - Флавио Бриаторе и Пат Саймъндс, бяха наказани, но искането на Маса резултатите да бъдат анулирани бе отхвърлено. В основата на решението е това, че класирането във всеки сезон се определя от Международния спортен кодекс след края на церемонията по награждаването.

"Решихме да не предприемаме нищо за момента. Искахме да защитим спорта и да го спасим от огромен скандал.", коментира наскоро Бърни Екълстоун.

"След 15 години научаваме от бившия шеф на спорта, че той и Макс Моузли са знаели и не са направили нищо, за да не опетнят името на Формула 1. Много е тъжно да разбереш, че резултатът от това състезание е трябвало да бъде анулиран и аз да спечеля титлата. В крайна сметка бях този, който загуби най-много.", заяви Маса.

Шансовете на бразилеца за успех са минимални, но той няма намерение да се отказва.