на живо

Падна световният рекорд на Стефка Костадинова! (ГАЛЕРИЯ)

Украинка скочи 210 см в Париж

Падна световният рекорд на Стефка Костадинова! (ГАЛЕРИЯ)
 

Украинката Ярослава Магучих скочи 210 см на Диамантената лига в Париж и прати в историята върховото постижение в скока на височина от 209 см на Стефка Костадинова, поставено на 30 август 1987 г. в Рим.

"Супер! Браво! Много съм щастлива. Поздравления", каза за bTV Костадинова.

Стефка награди Ярослава на Евро 2024 преди месец, тогава ѝ е пожелала: "Като скочиш 207, вдигаш направо на 210. Тя това и направи", щастлива е Стефка.

Световната и европейска шампионка от Украйна, която е само на 22 години, скочи 210 см от първи опит във френската столица и сложи край на българската хегемония в сектора.

Преди това Магучих постави нов рекорд на Украйна от 207 см, с които се справи от втори опит. Тя преодоля и 201 и 203 от втори опит.

Снимка: Reuters

"Идвайки на състезанието, имах чувството, че мога да премина 207 и може би 210 - заяви веднага след историческото си постижение Магучих. - Най-после записах Украйна в историята на леката атлетика". 

Световната шампионка в зала от тази зима Никола Олислагерс (Авл) завърши втора с 201 см, а сръбкинята Ангелина Топич изравни личния и националния рекорд на родината си със 198 см за третата позиция.