на живо

Първият фигурист-трансджендър се преби на леда (ВИДЕО)

Беше ѝ нужна помощ, за да се вдигне на крака

Първият фигурист-трансджендър се преби на леда (ВИДЕО)

Комичното откриване на световния шампионат по фигурно пързаляне се превърна в хит в социалните мрежи! Домакините от Еспоо (Финландия), които приеха първенството заради наказанието на Русия, подходиха прогресивно и в церемонията се включи първият фигурист-трансджендър - 59-годишната Мина-Мария Лакс.

Тя обаче се понесе сковано по леда и загуби баланс секунди по-късно. Нуждаеше се от помощта на своя съотборничка, за да се върне на крака. Лакс все пак прие мъжки ситуацията и развя гордо финландското знаме, въпреки ожулените колена!

Първенството на Стария континент премина под наслов "Просто бъди себе си", а организаторите го определиха като празник на "равноправието и диверсията".

"Обикновено показваме само елита на фигурното пързаляне. С участието на представители на различни групи, искаме да напомним, че спортът е за всеки. Особено в трудните времена, в които живеем, е много важно да демонстрираме позитивно отношение и толерантност.", коментира Ути Вуорехаймо - президент на местната асоциация по фигурно пързаляне.

Лакс, чието рождено име е Марку-Пека Антикайнен, е бивш фигурист със 17-годишен опит, като печели държавната титла през 1985 г. Има бронзов медал от световен шампионат, но получава забрана да присъства на награждаването, защото се появява в пола. Преди да стане жена, се е занимавал още с балет. 

В свободното си време Мина-Мария е фермер в родния си град Силинярви, където през 2017 г. грабва приза "Земеделец на годината".

Представянето ѝ на откриването в Еспоо обаче събра противоречиви коментари. За някои то бе "впечатляващо и смело", докато други предпочетоха подигравките.