на живо

"Пиянството и проститутките го съсипаха"

Осъдиха на 3 години затвор бивш шеф на биатлона

"Пиянството и проститутките го съсипаха"
 

Бившият президент на Международния съюз по биатлон Андерс Бесеберг бе осъден на три години и един месец затвор заради корупция, съобщи прокуратурата в Норвегия.

Нарушенията, за които 78-годишният норвежец бе осъден, са в периода 2009-2018 година. Той бе шеф на световния биатлон между 1992 и 2008 г.

Според прокуратурата Бесеберг е получавал различни по вид подкупи - скъпи часовници, ловни пътешествия в Русия, Австрия и Чехия, проститутки и както и една кола на лизинг.

Снимка: Getty Images

"Присъдата е важен сигнал, че корупцията е разкрита и е преследвана, дори когато е в международните спортни федерации", каза прокурор Мариан Дюпесланд в изявление.

Съдът заключи също, че Бесеберг е действал в интерес на Русия. Бившият спортен шеф беше признат за виновен по девет от 11 обвинения.

"Международният спорт от най-високо ниво генерира големи приходи и борави с големи активи. Федерациите управляват големи активи и вземат важни решения, които засягат както спортистите, така и бизнеса. Затова се надяваме, че тази присъда ще има превантивен ефект", каза още Дюпесланд.

Бесеберг отрече да е извършил каквито и да било нарушения и каза, че ще обжалва.

"Разбира се, че съм разочарован и изненадан от присъдата. Ще обжалвам присъдата", заяви Бесеберт пред Норвежката национална телевизия.

Струва си да припомним, че прокуратурата първоначално поиска за бившия президент на IBU присъда от три години и седем месеца затвор, глоба от 1 милион норвежки крони (приблизително 88 хиляди евро) и конфискация на имущество в размер на 1,45 милиона норвежки крони (около € 128 хиляди).

Четирикратният олимпийски шампион Александър Тихонов също се включи с коментар.

Снимка: Reuters
"Преди много време, когато напуснах поста вицепрезидент, казах "сбогом" на всички и, обръщайки се към Бесеберг, казах, че го очаква срам и затвор. Никога не греша. Затворът не се пожелава на никого, но със своето небрежно поведение, пиянство, връзки с проститутки и всичко останало той го заслужи", каза Тихонов пред ТАСС.