на живо

Подвиг! Българче със Синдром на Даун прави фурор в САЩ (ВИДЕО И СНИМКИ)

Гимнастикът Емилиян Костадинов спечели историческо сребро отвъд океана

Подвиг! Българче със Синдром на Даун прави фурор в САЩ (ВИДЕО И СНИМКИ)

Навръх Световният ден на хората със Синдром на Даун, българче, родено с това генетично състояние, сътвори истински подвиг в САЩ и показа, че няма невъзможни неща.

На най-голямото първенство отвъд океана за хора с този тип увреждане, Емилиян Костадинов завоюва исторически сребърен медал. Младокът се пребори с конкуренцията на спортисти от 11 държави, като демонстрира изключителен дух и класа.

Това е първият значим успех на български спортист със Синдром на Даун на международната сцена, откакто с тези деца и младежи започнаха да тренират при равни условия със здравите спортни таланти у нас.

Благодарение на Георги Георгиев, от няколко месеца Емилиян Костадинов се подготвя в базата на националните отбори по спортна гимнастика на стадион "Раковски" и под ръководството на доказаните треньори Здравко Куртев и Даниел Алексиев.

"Гордея се с вас, скъпи приятели. Емилиян, ти си истински шампион! Ти си нашата гордост", написа във Фейсбук председателят на столичния общински съвет.

"Благодарим на Българска федерация по гимнастика, на Красимир Дунев, на Йордан Йовчев и на треньорите Даниел Алексиев и Здравко Куртев" , написаха на свой ред в социалните мрежи от федерацията за адаптирана физическа подготовка.