на живо

Радостин Кръстев - за таланта, плуването в ледени води и "Гинес"

Световният шампион учи със стипендия в САЩ

За постигнатото от Радостин Кръстев в ледените води на Самоа сюр Сен преди дни ще се говори дълго. От дете той мечтае да види името си сред рекордьорите на "Гинес". Талантливият българин триумфира със световната титла на 500 метра свободен стил във Франция и вече гледа към нови върхове.

Кръстев разказа повече за своя път и за световния рекорд в предаването "Преди обед" в ефира на bTV.

Една от моите мечти се сбъдна и съм изключително доволен. Заедно с брат ми гледахме клипове в Youtube като деца за разни рекорди и си казахме, че ще бъде готино и ние да имаме такова постижение. Слава на бога, мечтата се осъществи. Тогава не съм си мислил в каква посока ще е моят рекорд.

Още с пипването на стената знаеш, че си първи. Моят треньор Петър Стойчев и близките ми много се радваха. Чувството беше невероятно. Температурата на водата беше 3 градуса, които са оптималните за това първенство. Трябваше да са под 5 градуса, но бяха 3", разказва Кръстев.

Той споделя, че плуването в ледените води има много ползи за здравето. "Общо взето чувствата са следните - започваш да изпитваш болка в главата от самия студ, крайниците изтръпват, защото кръвта бяга от тях. Чувството не е приятно".

А ето какво допълни легендата Петър Стойчев.

Радостин е едно талантливо момче, което наблюдавам през годините. Първият ми досег с него беше преди 5 години, когато бях водач на националния отбор за юноши по маратон на европейското първенство в Малта.

Тогава той представяше България в открити води и ми направи впечатление. Може би това са качества на школата на Сандански. Отношението на състезателите към треньорите винаги е било уважително.

В днешното съвремие рядко се наблюдава подобен подход на младите. Виждаме как младите се държат като равни с учителите, което не беше нормално за моето поколение. В моите очи Радостин е много интелигентно момче, спечелил е стипендия, учи в САЩ. Това е мястото, което е най-добро да се тренира плуване", отбеляза Стойчев по повод талантливия плувец.

Повече от участието на Радостин Кръстев и Петър Стойчев в „Преди обед“ можете да видите във видеото.