на живо

Сълзите на новите световни шампионки

Българският ансамбъл отвя конкуренцията в София

След 8 години България отново е абсолютен световен шампион по художествена гимнастика! Ансамбълът спечели златото в многобоя на първенството в София, а триумфът - резултат от месеци на усилен труд, просълзи грациите.

Моментът, в който бяха обявени за №1 в света, бе споделен от родната федерация в социалните мрежи и стигна до сърцата на всички българи.

Снимка: Lap.bg

"Мигът на спечелването на титлата! Не може да се опише, може само да се изживее! Когато на таблото светна номер ЕДНО! Те направиха дебют на Световно първенство и спечелиха абсолютната световна титла! Как се нарича това ли? Нарича се щастие! А щастието е награда за смелост!", написаха от БФХГ.

Снимка: Lap.bg

Злато от световно първенство беше единственият липсващ медал в колекцията на Весела Димитрова. Специалистката, под чието ръководството спечелихме олимпийската титла в Токио през 2021-ва, превърна и новите грации в шампиони за по-малко от година.

С успеха ансамбълът си осигури и участие в Париж 2024. В неделя грациите ни ще спорят за медалите на отделните уреди, а утре залата отново ще има поводи да притаи дъх, тъй като Стилияна Николова влиза в битка за медалите в многобоя при индивидуалното.

Снимка: Lap.bg