на живо

Шахматистките с още победи, Кръстева на 0,5 от върха

Националките завършиха петия ден от европейското без загуба

Белослава Кръстева постигна четвърта победа на европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се провежда на о-в Родос в Гърция. В петия кръг българката постигна впечатляващ успех с черните фигури над силната полякиня Оливия Киолбаса и събра актив от четири точки.

С него тя заема 14-о място във временното класиране, но е само на половин точка от лидерката Улвия Фаталийева от Азербайджан, от която е и единствената ѝ загуба до момента.

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки на европейския шампионат. Виктория Радева победи с белите фигури грузинката Лиле Коридзе, Надя Тончева надигра с черните Екатерина Първулеску от Румъния, а също с черните Гергана Пейчева се наложи над гъркинята Димитра Александри.

Петя Караиванова направи реми с белите фигури с германката Харис Пеглау, а Антоанета Стефанова направи реми с черните фигури с австрийката Елизабет Хапала.

Радева и Тончева имат по 3 точки, Пейчева и Караиванова са с по 2,5, а бившата световна шампионка Стефанова е със скромните за възможностите си 2 точки.

В сряда е единственият почивен ден за шахматистките в турнира, а европейското първенство продължава в четвъртък с партиите от шестия кръг.