на живо

Шефът на федерацията по кану-каяк: Това е прецедент! (ВИДЕО)

Памела Иванова заменя наказаната Йоана Георгиева, разкри пред bTV Николай Бухалов

Шефът на федерацията по кану-каяк: Това е прецедент! (ВИДЕО)
 

Като прецедент и много крайно решение - така описа наказанието, което Международната тестова агенция (ITA) наложи на единствената българка, спечелила квота в кану-каяка за олимпийските игри в Париж след месец - Йоана Георгиева, председателят на федерацията Николай Бухалов.

Георгиева е със спрени състезателни права, след като не е била открита за допинг проба на 15 декември 2023 г. Тогава тя е била в Пловдивския университет, където е студентка.

Снимка: Lap.bg

"Това е прецедент, тъй като спират състезателните права на човек, който не е уличен. Сега ще бъде разпитвана пред комисия. Има надежда, защото тя не е уличена в употреба на допинг.", коментира Бухалов пред bTV.

"От декември досега са ѝ направени 8 допинг теста, които са отрицателни. Само един път не е била намерена на мястото, където трябва да бъде. Наказанието е много крайно. Все пак е подадено друго момиче за Игрите - Памела Иванова. Квотите не са поименни."

Към момента Георгиева няма право да участва в международни и вътрешни състезания и дори да се готви под ръководството на треньор.

20-годишната националка ще обжалва решението пред съда, за да може да бъде част от олимпийските игри, за които спечели квота.

Тя е световна шампионка на 200 м едноместен каяк и световна вицешампионка на 500 м едноместен каяк при девойките (U23).