на живо

Иван Иванов пред bTV: Можем да вземем 2-3 медала на световното

Първенството по вдигане на тежести започва на 5 декември

След фурора на европейското първенство по вдигане на тежести в Тирана през май, когато страната ни спечели 5 титли и завърши първа по медали, щангистите ни могат да се целят в поне две отличия от световното първенство в Богота, Колумбия.

Това заяви пред bTV треньорът на националния отбор – Иван Иванов: "Ако всичко е нормално и успеят да реализират това, което са правили на тренировки – българският тим може спокойно да се върне с два, дори три медала.“

Вчера личният треньор на Карлос Насар – Илиан Илиев, внезапно почина. Тъжната вест обаче няма да попречи на световния шампион, убеден е Иван Иванов: "Аз мисля, че е психически устойчив и ще се справи с този случай, който е доста нелеп.“

Надпреварата в колумбийската столица стартира на 5 декември, а България ще бъде представена от 9 тежкоатлети: 2 при жените и 7 при мъжете. Състезанието е първото от олимпийската квалификация за участие на Игрите в Париж 2024 г.

"Не е жизненоважно, но вече ще се види кои ще са "играчите" за самата олимпиада. При момчетата на 100% максимално можем 3 квоти. При момичетата – сега ще участваме на световното само с две. Една квота, че дори и две при момичетата - мисля, че можем да мечтаем да постигнем. ", заяви треньорът Иван Иванов.

Националният отбор проведе своята заключителна част от подготовката на високопланинската база "Белмекен", тъй като надморската височина е почти идентична с мястото на провеждането на световното първенство – Богота:

"От края на декември сме на "Белмекен", на високо. Мисля, че момчетата са се адаптирали към това надморско равнище. Няма да им повлияе отрицателно.“, допълни Иванов.

Основните надежди за отличия на световното първенство са свързани с Карлос Насар, Дейвид Фишеров, Божидар Андреев и Ангел Русев.

"Всичко възможно ще направим, за да имаме едно успешно състезание. От 4 години насам правим успешни състезания всички, ще се опитаме да направим такова и тази година. Винаги е възможен медал в двубоя. Винаги е възможно всички да се случи. Двама конкуренти имам виетнамци, както и един тайландец. Доста силни, единият е олимпийски шампион за кадети.", сподели Ангел Русев, който ще се състезава в кат. до 55 кг.

"Мечтата е много силна още от детинство – моята мечта за олимпиада е много силна. На европейското станах първи и се надявам сега, на световното, да взема медал.', коментира още той.

С престоите на отделни летища – националният отбор ще има близо 30-часово пътуване до Богота, където ще се проведе световното първенство по вдигане на тежести.