на живо

"Щастливи за ръка"

Фестивал на спорта и социалното включване се проведе в Пловдив

Хора от цялата страна се събраха в Пловдив на игрищата на Младежкия център, за да спортуват, играят, рисуват и танцуват заедно. Деца и младежи със специални потребности получиха възможност да спортуват и да се забавляват със свои връстници.

"Хората със специални потребности и хората без такива – да ги съберем заедно, за да видят, че всички са еднакви. Независимо от това, че сме различни, ние сме абсолютно еднакви. Като хора имаме еднакви нужди, искаме да бъдем социални, да имаме приятели, да спортуваме, да се забавляваме.", каза Тина Димитрова - спортен директор на БК "Академик" Пловдив.

"Спортът ги развива и физически, и ментално, и психически. Създава приятелства и ги обединява.", коментира Кремена Стоянова от сдружение "Паралелен свят".

Ентусиастите пробваха какво е сит-волей.

"Ситволей е една параолимпийска дисциплина – играчите са седнали, когато удрят топката, не трябва да са докоснали земята. Това не е спорт само за хора със специални потребности. Всички могат да пробват, защото това е нещо по-различно и е начин да се забавляваме заедно.", обясни треньорът по сит-волей - Фернандо Морганели.

"Щастливи за ръка" е инициатива, вдъхновена от подобни събития в Италия.