на живо

"Шумахер вярваше, че искам да го убия"

Той можеше да бъде безмилостен, студен, дистанциран, разкрива Дейвид Култард

"Шумахер вярваше, че искам да го убия"

Михаел Шумахер помисли, че искам да го убия. Това твърди бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард в новия документален филм, посветен на седемкратния световен шампион.

Шотландецът, който прекара дълги години на пистата, разкрива подробности за скандалния сблъсък между двамата по време на състезанието в Белгия през 1998 г. Заради катастрофата Шумахер не успя да спечели на "Спа".

"Михаел нахлу в бокса. Смяташе, че е имало някакъв заговор да го убия и да помогна на своя съотборник в Макларън - Мика Хакинен. Но това беше просто инцидент. От сблъсъците, които понякога се случват", коментира шотландецът в Being Michael Schumacher.

Гран при на Белгия се провежда при тежки условия и при подгизнала заради дъжда писта. Асфалтът е толкова хлъзгав, че още на първия завой има масова катастрофа с участието на 13 пилоти. Състезанието е прекратено за повече от час.

След рестарта Шумахер изпреварва Деймън Хил и дърпа с 40 секунди преднина, когато наближава Култард. По регламент шотландецът е длъжен да го пропусне, защото е затворен с обиколка. Той обаче не го прави и разяреният германец му се заканва с юмрук.

В крайна сметка Дейвид намалява и опитва да пропусне Михаел, но остана върху идеалната линия. Пилотът на Ферари обаче е заслепен от пръските и се забива в задната част на болида на Дейвид. При удара се откъсва предното му дясно колело, както и задното крило на макларъна.

Документалните кадри показват изпълнения с ярост Шумахер в питлейна. "Дейвид е разумен пилот, така че изобщо не разбирам защо постъпи така", беснее той.

Заради скандала се стига до любопитен момент - фен на Формула 1 от Германия се обръща към базираната в Кьолн държавна прокуратура и опитва да я сезира за "опит за убийство, нанасяне на тежка телесна повреда и нарушение на регламента."

"Шумахер можеше да бъде безмилостен, студен, дистанциран - споделя Култард в новия филм. - Мисля, че това вероятно е нивото, на което трябва да сте, за да сте толкова успешни."

Документалната лента, която ще бъде излъчена на 28 декември, изследва ранните години на Шумахер и прогреса му от картинга до един от най-великите пилоти в историята. Той ще отбележи 10-годишнината от ужасяващия инцидент на ски във френските Алпи на 29 декември 2013 г.