на живо

Скандал: "Арена Бургас" е негодна, сравниха я с декор

Може да приема само спортна гимнастика, показва тревожен одит на ММС

 

Скандал около "Арена Бургас"! Новата зала е негодна за домакинства на състезания в повечето спортове, показва тревожен одит, възложен от Министерството на младежта и спорта (ММС).

Към момента съоръжението може да приема безпроблемно единствено спортна гимнастика. Целта на ММС била да установи какво оборудване е доставено и дали то е годно за провеждане на тренировки и състезания.

Това стана ясно от отговор на ММС до народния представител от "Продължаваме промяната" Антоанета Цонева.

"Залата в Бургас се оказва един декор. Освен че беше построена след години на забавяне и непрекъснато увеличаващи се милиони левове, сега излиза наяве, че оборудването за основната дейност - спортни прояви, е или неподходящо, или дори неясно в какво състояние, защото стои запечатано в сандъци и кашони.", заяви Цонева.

"Арена Бургас" беше открита през месец май след 5-годишно закъснение. Строежът ѝ стартира през 2014 г. и трябваше да бъде завършен през 2018 г. Така цената му нарасна от 38.4 до 63.8 млн. лв.

Откриването беше с мач на баскетболния Черноморец, като се използваха кошове от зала "Бойчо Брънзов". Според официалната версия - за късмет.

Снимка: Lap.bg

Одитът от ММС обаче показва, че залата не може да приема състезания нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече - пистата за лека атлетика я няма. Отчита се, че изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания.

"Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване.", се казва в одита на ММС.