на живо

Скандал с руснаци и беларуси на турнир в София

Украйна поиска да не допускаме таекуондисти от двете страни

Скандал и напрежение около предолимпийски европейски квалификационен турнир по таекуондо, който трябва да се проведе в София от 9 до 11 март. Посолството на Украйна у нас изпрати нота в спортното министерство, с което отправя апел за недопускане на участието на четирима състезатели от Русия и Беларус заради тяхна открита подкрепа на войната.

В съвместно изявление на Министерството на външните работи и Министерството на младежта и спорта се припомня "последователна позиция на Република България за осъждане на непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, подпомагана от Беларус, както и твърдата и последователна подкрепа на страната ни за суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници."

В позицията се посочва още, че "към настоящия момент в областта на спорта няма наложени ограничителни мерки на Европейския съюз спрямо Русия и Беларус. Международният олимпийски комитет (МОК) допуска участие в международни спортни състезания на руски и беларуски спортисти единствено в качество на "неутрални" състезатели, които не могат да представляват своите държави, и при положение, че спортистите не заемат лични позиции в подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна."

В същото време двете министерства насочват отговорността към международната федерация по таекуондо. "Решението относно евентуалното допускане или недопускане до участие на конкретни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен турнир по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо. В същото време, препоръчваме да не се допуска участието на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти."

Предлагаме ви цялата позиция на Министерството на външните работи и Министерството на младежта и спорта:

Във връзка с предстоящото провеждане на 9-11 март 2024 г. в България на предолимпийски европейски квалификационен турнир по таекуондо и заявеното участие в квалификационния турнир на спортисти от Руската федерация и Република Беларус, Министерството на външните работи и Министерството на младежта и спорта на Република България информират следното:

Подчертаваме категоричната и последователна позиция на Република България за осъждане на непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, подпомагана от Беларус, както и твърдата и последователна подкрепа на страната ни за суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Отбелязваме също, че в настоящата геополитическа ситуация се използват всички възможни средства за политическа пропаганда и хибридна дезинформация, като в това отношение спортът не прави изключение.

Правителството на България се ръководи и спазва последователно единния подход на Европейския съюз и неговите държави-членки спрямо Русия и Беларус след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Този подход се характеризира с ограничаване до минимум и/или прекратяване на сътрудничеството и контактите с Русия и Беларус на двустранно и многостранно равнище, както и с прилагане на ограничителни мерки спрямо тези две държави.

Същевременно, към настоящия момент в областта на спорта няма наложени ограничителни мерки на Европейския съюз спрямо Русия и Беларус. Международният олимпийски комитет (МОК) допуска участие в международни спортни състезания на руски и беларуски спортисти единствено в качество на „неутрални“ състезатели, които не могат да представляват своите държави, и при положение, че спортистите не заемат лични позиции в подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна.

В Министерството на външните работи и в Министерството на младежта и спорта бе получена нота от Посолството на Украйна в София, в която се отправя апел за недопускане участието в горепосоченото състезание на четирима състезатели от Русия и Беларус с оглед на тяхна открита подкрепа на войната на Русия срещу Украйна.

Във връзка с гореизложеното, подчертаваме, че решението относно евентуалното допускане или недопускане до участие на конкретни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен турнир по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо. В същото време, препоръчваме да не се допуска участието на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти.