на живо

Скандал с транссексуален и олимпийския огън

Видни френски политици се скараха заради Минима Жесте

Скандал във Франция преди Париж 2024. Повод за публичната полемика между видни политици е планираното участие на транссексуалния Минима Жесте в щафетата с олимпийския огън.

33-годишният Жесте е избран като представител на гей общността. Той обаче е известен в родината си с предизвикателно еротично поведение, тежък грим и ярки облекла.

"Не смятам, че това е правилният начин да покажем Франция пред света! Ще бъде едно вулгарно и хиперсексуализирано представяне.", коментира Марион Марешал - племенничка на лидера на крайнодесните Марин льо Пен.

Кметът на френската столица Ан Идалго обаче покрепи идеята за включването на Жесте.

"Горда съм, че Париж ще даде шанс на травестит да носи факела с олимпийския огън, за да подчертае принципите на мира и човечността. Обидите срещу личността на Минима Жесте са хомофобски. Искам всички да бъдат горди, че виден представител на гей общността ще участва в щафетата, защото това е доказателство за напредъка на нашето общество. Само преди 10 години подобно нещо щеше да е невъзможно.", заяви тя.

Същевременно министърът на културата Рашида Дати заяви, че в основата на скандала са расистки предразсъдъци, показващи за пореден път, че има големи предизвикателства пред опитите за национално обединение около Олимпиадата.

Игрите ще се проведат между 26 юли и 11 август. Скандалът с драг кралицата Жесте не е първият покрай подготовката на френската столица.

Преди месец повод за обществено недоволство стана официалният плакат на Париж 2024, в който е премахнат християнският кръст на една от забележителностите - Домът на инвалидите. Там са разположени музеи и монументи, свързани с военната история на Франция, както и гробът на Наполеон.